Konsultation
SopHia tillhandahåller en rad olika typer av konsultationer
Ett välorganiserat och effektivt källsorteringssystem gör att avfallshanteringen blir både billigare och bekvämare för de boende!
Fastighetsnära insamling (FNI)
Fastighetsnära insamling (FNI) innebär att hushållens avfall och återvinningsmaterial samlas in nära fastigheten, vilket ofta innebär direkt vid bostaden. FNI är ett koncept för att göra det enklare och mer tillgängligt för människor att sortera och återvinna sitt avfall och är en del av Sveriges arbete för att öka återvinningsgraden och minska mängden avfall som går till deponi eller förbränning.
Viktiga aspekter kring fastighetsnära insamling:
1. Tillgänglighet för boende: Med FNI placeras återvinningsbehållare nära hushållen, till exempel vid fastigheten eller i anslutning till bostadsområdet, vilket gör att boende enkelt kan återvinna förpackningar, papper, glas, plast och metall.
2. Förbättrad återvinning: Eftersom det är enklare för boende att komma åt insamlingskärlen, tenderar mängden återvinningsbart material att öka, och kvaliteten på det insamlade materialet blir oftast bättre. Detta beror på att FNI uppmuntrar till att sortera och slänga avfall på rätt plats.
3. Olika typer av insamlingssystem:
• Kärl- eller säcksystem: Varje hushåll har sina egna kärl eller säckar för olika typer av avfall och återvinning, som sedan hämtas vid fastigheten av avfallsbolaget.
• Underjordiska behållare: I vissa områden placeras stora underjordiska behållare där de boende kan lämna sitt sorterade avfall. Dessa behållare är ofta placerade i bostadsområden och töms regelbundet.
• Flerfackskärl: En del kommuner erbjuder flerfackskärl, där olika fack är avsedda för olika typer av återvinningsmaterial (t.ex. ett fack för plast, ett för papper, etc.).
4. Lagkrav och ansvar: Kommunerna är ansvariga för hushållsavfallet, medan producenterna (enligt producentansvaret) ansvarar för att samla in och återvinna förpackningar och tidningar. Regeringen har på senare år infört nya krav som syftar till att stärka fastighetsnära insamling, där bland annat flerbostadshus i vissa kommuer måste erbjuda ett FNI-alternativ. Fastighetsnära insamling (FNI) av förpackningsavfall och tidningar blir obligatorisk i Sverige den 1 januari 2027. Då måste alla svenska kommuner erbjuda insamling av förpackningsmaterial, som plast, papper, metall och glas, direkt vid bostaden eller i nära anslutning till fastigheten.
Bakgrunden till detta beslut är att öka återvinningen och minska mängden avfall som går till förbränning. Genom att göra det enklare för hushåll att sortera och lämna sitt avfall nära bostaden hoppas regeringen att fler ska sortera sitt avfall, vilket bidrar till ökad materialåtervinning och en mer cirkulär ekonomi.
5. Fördelar för miljön och minskad transport: FNI minskar behovet av att transportera avfall till centrala återvinningsstationer, vilket kan spara tid för hushållen och minska koldioxidutsläppen från transporter. Det gör det också möjligt att samla in större mängder avfall som är rätt sorterat, vilket är fördelaktigt för återvinningsprocessen.
6. Kostnad och finansiering: Kommunerna står ofta för kostnaderna för insamlingen, och finansiering kan ske via renhållningsavgifter från hushållen. Fastighetsägare kan även behöva anpassa sin fastighet för att möjliggöra insamlingen, vilket kan innebära vissa kostnader för infrastruktur, exempelvis utrymme för sorteringskärl.
Utveckling och framtid:
Sverige arbetar aktivt för att förbättra och utöka FNI-systemet, och det är en viktig del av målet att nå högre återvinningsgrad och minska mängden osorterat avfall. Det finns en politisk vilja att stärka FNI som en norm, och vissa kommuner har redan infört obligatorisk fastighetsnära insamling i nybyggda områden eller flerbostadshus.
Sammanfattningsvis gör FNI det enklare och mer bekvämt för hushållen att delta i återvinningen, vilket leder till en effektivare insamling och ett mer hållbart samhälle.